Οι Aloo Bonde – πατατοκεφτέδες με άρωμα Ινδίας
Eίναι ένα αγαπημένο φαγητό του δρόμου στην Ινδία της ινδικής κουζίνας, δημοφιλές τόσο στην παραδοσιακή του μορφή ως σνακ όσο και ως ορεκτικό. Αποτελεί ένα πάντρεμα αρωματικών γεύσεων από μπαχαρικά και βότανα με την πλούσια υφή της τηγανητής πατάτας.
Συστατικά:
4 πατάτες (περίπου 600γρ συνολικά)
1 κ.γ. αλάτι (κι επιπλέον για το νερό βρασίματος)
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα κοριάνδρου
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
1 κ.γ. πράσινα τσίλι
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Για τη Ζύμη:
130γρ ρεβυθάλευρο (besan), κοσκινισμένο (Ρεβυθάλευρο 1Kg ALI BABA)
⅓ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. βούτυρο γκι (ghee) (Βούτυρο Γκι 500g ALI BABA)
Για σερβίρισμα
Τσάτνεϊ (Chutneys)
Οδηγίες:
- Βράστε τις πατάτες με τη φλούδα σε νερό με λίγο αλάτι, μέχρι να είναι αρκετά μαλακές.
- Την ίδια ώρα, προετοιμάστε τη ζύμη. Αναμίξτε το ρεβιθάλευρο με το μπέικιν πάουντερ, προσθέστε το βούτυρο γκι και ανακατέψτε μέχρι να πάρετε μια υφή όπως η φρυγανιά panko. Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά και το αλάτι, ενσωματώνοντας σταδιακά το νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτόρευστη ζύμη.
- Αφού οι πατάτες κρυώσουν, ξεφλουδίστε και λιώστε τις.
- Συνεχίστε προσθέτοντας στις πατάτες το αλάτι, τον χυμό λεμονιού, το μαύρο πιπέρι, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και τις πράσινες πιπεριές.
- Δώστε στο μείγμα το σχήμα σφαιρίδων διαμέτρου περίπου 2,5 εκατοστών.
- Βουτήξτε τα σφαιρίδια στη ζύμη, φροντίζοντας για ομοιόμορφη επικάλυψη, ώστε να αντέξουν στο τηγάνισμα.
- Ζεστάνετε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι ή wok, σε μέτρια έως δυνατή φωτιά. Δοκιμάστε το λάδι ρίχνοντας λίγη ζύμη – πρέπει να τσιτσιρίζει και να χρυσίζει αμέσως. Αν δεν είναι αρκετά ζεστό, ζεστάνετέ το λίγο ακόμη. Τηγανίστε τα bonde σε μικρές παρτίδες, γυρίζοντάς τα μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο και τραγανό χρώμα. Στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρετέ τα ζεστά με διάφορα τσάτνεϋ.